TOP-1.1.3-15-BS1-2016-00003 - Termelői piactér kialakítása Csanádapáca településen

Projekt címe, azonosító száma:

"Termelői piactér kialakítása Csanádapáca településen című, TOP-1.1.3-15-BS1-2016-00003 számú" projekt.

Projekt tervezett, elszámolható összköltsége: 96.006.800 Ft.
Kedvezményezett: CSANÁDAPÁCA KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
Támogatási mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. 11. 30.

Konzorciumi partner: Békés Megyei Önkormányzati Hivatal

Projekt rövid műszaki, szakmai tartalma:

A projekt célja:

Az önkormányzat tulajdonában levő ingatlan Csanádapáca belterületén, a község központjában, a főtér és a főutca kereszteződésében, a Polgármesteri Hivatal és a templom szomszédságában található. Az 1648 m2-es saroktelek utcafrontjára épült felépítmény hagyományos szerkezetű, hasznos alapterülete 508 m2. A meglévő épület Csanádapácán a Szent Gellért utca 17. szám alatt található. Jelenleg zöldségraktár funkcióval üzemel. Az épületet az 1900-as évek elején építették, jelenleg a gázbekötés nem megoldott, az épület régi fűtését adó vegyes tüzelésű kazán nem üzemképes. Az épületben az elektromos áram jelenleg ki van kötve. A szennyvízelvezetés módja egyéni meglévő derítő aknába történt.

A projekt során az épület teljes felújításon fog átesni, hiszen az új funkciókat (tárolás, raktározás, árusítási helyek és piac) csak a teljes felújítás által képes ellátni. Az épület felújításához szükséges beavatkozások pontokba szedve: - falszárítás és vakolatjavítás - homlokzati és lábazati hőszigetelés, vékony vakolás, festés - homlokzati nyílászárók cseréje - födém hőszigetelés - tetőfedés (cserépfedés) cseréje - bádogos szerkezetek cseréje - épületgépészet komplett kialakítása korszerűsítés - belső padlóburkolatok és falburkolatok teljes cseréje - belső vakolt falfelületek javítása, újrafestése

A projekt keretében egy vásárcsarnok jellegű épület kialakítása történik meg. A vásárcsarnok tulajdonképpen egy zárt épület, mely alkalmas zártsorú beépítésű telekre való elhelyezésre is illetve olyan szituációban elhelyezni, mikor a település a piacát nem köztérként használja. A „vásárcsarnok” épületben három különböző funkciót helyeztünk el, két sorban árusító helyeket padokkal, melyek közül az egyik lehet kétoldalas, egy vizesblokkot férfi és női wc-vel, a női akadálymentesített, és egy nagyobb helységet a gépészetnek, mely tároló is egyben.

A tároló helység intenzívebb szigeteléssel hűtött tárolóként is működik. A vásárcsarnok belső tere emelt légterű, vízszintes födéme nincsen, látszik a tetőszerkezet. Homlokzata homogén faszerkezet, mely illeszkedik bármely települési utcaképbe.

Az épület jelenleg üzemen kívül van helyezve, így semmilyen bevétel nem származik belőle az önkormányzatnak, valamint közüzemi költségek sem merülnek fel (se áram, se víz, se gáz nincs bekötve az épülethez). A beruházást követően ezekkel a működési költségekkel számolni kell, a kiadások nagy részét ezek a költségek fogják kitenni. Területbérlet vagy raktárbérlet nincs, hiszen az épület az önkormányzat tulajdonát képezi. A projekt során a helyi termelők (az önkormányzat részéről a Start-közmunkaprogram keretében) megtermelt zöldségeket (tök, paprika, cukkini, cékla, burgonya, hagyma, répa, padlizsán, kelkáposzta, káposzta, karalábé, karfiol, stb.) helypénz fizetése nélkül, ingyenesen tudják árusítani, míg a külső (vagy vándor) árusoktól bérleti díjat fognak szedni.

Csanádapáca községében a Kakasfesztivál és a Búcsú kiemelt időszaknak számít az árusítás és a helyi piac szempontjából. Napjainkban a heti rendszerességű piac nem a projekt során felújításra kerülő épületben, hanem az azzal szembeni buszforduló parkolójában kerül sor, ahol lehet ruhát, tojást, mézet, virágot, zöldségeket vásárolni.

A közvetlen célok közé soroljuk az alábbiakat:

- a helyi termelők és mezőgazdasági vállalkozók vagy vállalkozni vágyók támogatása érdekében az értékesítés körülményeinek javítása,

- a helyi lakosok illetve látogatók körében a helyi piac népszerűsítése.

A projekt a következő közvetett célok elérését tartja szem előtt:

- a közétkeztetés és a fogyasztók helyi termékekkel való ellátásának biztosítása,

- a munkanélküliségi ráta csökkentésének és az aktivitási ráta növelésének ösztönzése.

A következő részcélokat érinti a projektünk: - helyi gazdaságfejlesztés: a piac létrehozása, beindítása beindít egy folyamatot, amely a helyben termelt áruk helyben való értékesítését és fogyasztását célozza meg. A járulékos hasznai ennek a folyamatnak: alacsony szállítási költség és környezetterhelés, helyben maradó jövedelem és haszon, magas szintű bizalmi faktor a fogyasztók körében (könnyen ellenőrizhető a helyi termelő és a portékájának a minősége), stb. - perifériális helyzetű térségek megtartó erejének megteremtése: a település perifériás térségben helyezkedik el, amely minden hátrányát elszenvedni ezen tény hatásainak. A projekt egyik szándéka, hogy kihasználva az országhatár közelségét lehetőség nyílik a romániai fogyasztók idecsábítására is.