Tájékoztató az útdíj fizetési rendszerről

Tájékoztató az útdíj fizetési rendszerről

2013. július 1-jétől hazánkban bevezették a megtett úttal arányos elektronikus útdíj szedési rendszert, amely a magyar úthálózat (autópályák, autóutak és főutak) kijelölt, összesen 6513 km hosszú szakaszaira vonatkozik.

A díjfizetés vonatkozik a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg feletti tehergépkocsikra, vontatókra (ideértve a nyerges vontatót is), valamint az ilyen gépjárműből és az általa vontatott pótkocsiból, félpótkocsiból álló járműszerelvényekre. A rendszerben a tengelyszám alapján három kategóriát különböztetnek meg (J2, J3, J4). A tengelyek száma az úthasználat során is módosítható bizonyos feltételek mellett.

A rendszerrel kapcsolatos információk a HU-GO rendszer (https://www.hu-go.hu/articles/view/206525#menu) honlapján érhetőek el.

Tájékoztatjuk a mezőgazdasági őstermelőket, hogy a 243/2013. (VI. 30.) Korm. rendelet alapján a betakarítás idejére az útdíj fizetésre kötelezett szakaszokra mentesség kérhető.

Ez a mentesség azonban csak a termelő székhelye vagy telephelye ÉS a termőföld helye közötti útszakaszra vonatkozik, a betakarítás idejére.

A megtermelt áru piacra, vagy más helyre szállítása esetén viszont már az érintett útszakaszokon az útdíjat meg kell fizetni!

Csanádapáca a betakarításhoz kapcsolódó kedvezményekkel kapcsolatban alapvetően nem érintett, mert a hozzánk legközelebbi fizetős utak a 44-es és 47-es főutak, és a helyi termelőknek a termőföldjük betakarítási célú megközelítéséhez ezeket nem kell érinteniük.

A Kormány 243/2013. (VI. 30.) Korm. rendelete a mezőgazdasági termelők által üzemeltetett gépjárművek útdíj fizetése alóli mentesülésének részletes szabályairól innen letölthető.

Közös Önkormányzati Hivatal